Wedstrijdverslag Max Euwe 4 – Max Euwe 5, 25 oktober 2011

 

Op 25 oktober 2011 stond de topper Max Euwe 4 – Max Euwe 5 op het programma. Enerzijds een mooi affiche, anderzijds externe competitie tegen clubgenoten is minder uitdagend. A priori waren er twee mogelijkheden: Broedermoord – waarbij Max Euwe 4 gewoon volgens de verwachtingen wint van het 5e team of: Een Historische overwinning – een overwinning van het 5e team op het 4e, waarbij die hoon voor het 4e team nooit meer uit de boeken zal verdwijnen. Resumé: De spanning was wel degelijk aanwezig.

 

Één partij werd er vooruit gespeeld op 18 oktober – Sjouke de Jong wilde genieten van een welverdiende?! herfstvakantie :). Sjouke moest met de witte legers aantreden tegen Frank Bijleveld. Het werd een siciliaanse partij, waarbij Sjouke na de opening een pion verloor. In het middenspel verloor hij er nog één en kwam deze in het eindspel tekort: 1-0.

 

Op de wedstrijddag werd er dus begonnen met een 1-0 voorsprong voor het 4e team. Het 4e team begon enigszins gehavend aan de strijd – Albert Meek, Hysen en Dick konden niet – maar er werden zeer goede invallers (puntenmachines!) gevonden in Jeroen van de Belt, Peter van Bart en Lammert Lefers.

 

De wedstrijddag verliep als volgt: 20.00 uur ging de wedstrijd in volle vaart van start, zoals dat van een wedstrijdmatch verwacht mag worde: Gespannen gezichten, het intense indrukken van klokken bij de opening (niet meer het ouderwetse getik van de klok zelf helaas!) en na een zet of 5 a 10 variërend per bord keert de rust weer een beetje terug, waarna er werkelijk nagedacht kan gaan worden over de zetten.

 

Om ongeveer 20.30 uur gaf een rondje langs de borden het volgende beeld (natuurlijk vanuit het beperkte perspectief van de teamleider):

 • Nadia speelde met zwart op bord 1 en speelde zoals het een echte Nederlandse betaamt: Hollands. Ronald speelt een degelijk systeem met g3.
 • Albert Vasse komt met wit goed uit de opening tegen Niklas. In een e4-e5 opening mag Albert rustig c3 en d4 spelen. Niklas slaat vervolgens op d4 en Albert speelt meteen e5, waarna het paard van Niklas op f6 naar een slechter veld moet. Kortom: Albert staat actief en zwart lijkt weinig tegenspel te hebben.
 • Op bord 3 speelt Peter van Bart met zwart een siciliaanse opening. Jelle Tettelaar speelt de lb5-variant (Moskouer??). Vervolgens wordt er van alles geslagen op d4 en c6 en zwart lijkt ietsje minder te staan, maar ook nog niet heel veel aan de hand – afwachten hoe dat verder gaat dus.
 • Roger speelt met wit op bord 4 tegen team-captain Joop Mengels: Geweigerd dame-gambiet. Tot nu toe nog allemaal theorie.
 • Op bord 5 speelt Jeroen van de Belt tegen Jan Herlaar: Siciliaanse verdediging tegen het engels: 1.c4 e5. Verder zijn er nog niet zoveel zetjes gedaan – belooft wel een spannende partij te worden!
 • Op bord 7 speelt Lammert tegen Cor. In een sneltreinvaart zijn er iets van 15 zetjes op het bord gekwakt. Lammert heeft een opstelling met c6, d5, e5 Pf6, Pbd7 – heeft iets weg van een Leeuw-opstelling en wit e4, c4, g3, lg2. Er is aan beide kanten nog niet heel aan de hand, maar de snelheid neemt (gelukkig) ietsje af – van zweeftrein-snelheid naar intercity-snelheid :).
 • Csaba speelt op bord 8 tegen Pim Slottje. Csaba vliegt erin met een Sämische-variant (d4, c4, e4, f3) tegen iets dat lijkt op een klassieke verdediging (d6, c6, g6, lg7, pf6). Oftewel heel veel ruimtevoordeel voor wit.

 

Een half uurtje later (21.00 uur) geeft een rondje langs de borden de volgende veranderingen:

 • Nadia knalt door het midden in het Hollands en speelt e5 en f4 – ziet er in ieder geval lekker actief uit.
 • Albert Vasse heeft zijn activiteit verder uitgebouwd en staat nu positioneel echt wel beter.
 • Peter van Bart mag in de siciliaanse partij zelf d5 spelen – dat is altijd fijn met zwart.
 • Roger en Joop hebben nu zo’n 15 zetjes theorie op het bord gekwakt in het geweigerd dame-gambiet – wanneer begint het echte schaken, wie vliegt er het eerst in of maakt er een foutje?
 • Jeroen van de Belt lijkt een stuk te offeren tegen 2 pionnen – of wacht eens: Er mag niet terug geslagen worden wegens een leuk paardvorkje en wint gewoon een pionnetje in het centrum!
 • Lammert heeft 2 lopers tegen 2 paarden en een open koningsstelling – staat dus wel ietsje minder, maar kan hij het keepen? Later offert Cor een kwal, maar krijgt wel 2 moordenaars van lopers – gaat dit wel goed? Wel een spannende partij!
 • Csaba en Pim hebben tegengestelde rokades en Csaba is lekker in de aanval, terwijl zwart nog geen aanval opzet – dit ziet er goed uit. Torentjes op g1 en h1 en duwen maar :).

 

21.30 uur en later:

De punten druppelen binnen – de invallers zorgen voor de eerste overtuigende punten: Jeroen van de Belt wint niet alleen de centrum-pion, maar ook het hele huis: 2-0. Cor verliest naast de kwal ook nog een stuk en Lammert wint de partij: 3-0. Csaba gaat verder met de aanval, blaast de koningsstelling van Pim op en maakt het mooi af 4-0 en het eerste matchpunt is binnen. Achteraf bleek de stelling van Csaba toch niet zo goed - de computer vond een stukwinst voor Pim, maar gelukkig heeft hij dat niet gezien.

Roger vraagt of hij remise mag nemen. In het geweigerd dame-gambiet is er niks gebeurd en zijn er geen fouten gemaakt, dus ½-½ en het tweede matchpunt is binnen.

Nadia wint een kwal en staat beter. Ronald heeft (zelfs na het kwalverlies) nog wel een paar keer de mogelijkheid om Nadia te h-lijnen met remise, maar dat doet hij gelukkig niet. Daarna wint Nadia vrij gemakkelijk.

Albert Vasse kan binnen komen met een loper op g6 en de zwarte koning komt in de knel. Albert gaat netjes alle remise-eindspelen uit de weg en wint uiteindelijk vrij gemakkelijk. Peter van Bart staat lange tijd remise-achtig, maar wint uiteindelijk een stuk en wint dus ook.

 

Resumé: Een broedermoord, waarbij de invallers de eerste klappen uitdelen.

 

Uitslagen:

Nadia Bloemendaal

Ronald Weber

1-0

Albert Vasse

Niklas Wiedenhoft

1-0

Peter van Bart

Jelle Tettelaar

1-0

Roger Brunet

Joop Mengels

½-½

Jeroen van de Belt

Jan Herlaar

1-0

Frank Bijleveld

Sjouke de Jong

1-0

Lammert Lefers

Cor Butzelaar

1-0

Csaba Daday

Pim Slottje

1-0

 

Op naar Park Stokhorst op 21 november. Dat lijkt een moeilijkere avond te worden.