Het was een druilerige zaterdagmiddag. Slechts weinigen in Enschede waren zich bewust van het slagveld dat aangericht zou worden. Weinigen, maar 8 zwaarmoedige Team 3 leden wisten wel beter... Meerdere teamleden waren zelfs gevlucht naar een plek in team 2, want dat was maar 1e klasse en de strijd zou daar veel eerlijker worden. Toch traden er 8 dapper strijders aan, kannonnenvoer voornamelijk uit team 5 en zelfs 6... Met natuurlijk onze altijd optimistische teamcaptain Wouter die bereid was de kogel op bord 1 te vangen.
Met zijn bemoedigende woorden "we moeten niet op een al te grote zege rekenen" probeerden we er maar het beste van te maken.

Natuurlijk had ik me grondig voorbereid. Ik wist dat ik wit zou hebben dus heb ik maar eens uitgezocht wat alle tegenstanders spelen met zwart. Eerst uitzoeken wat van Wely speelt, want een tactische opstelling om onze tactische opstelling die ze ongetwijfeld verwachten is natuurlijk altijd een vage mogelijkheid. Van Wely speelt Siciliaans. Balen, want daar heb ik geen zin in. F4 dus als het Van Wely wordt. Sokolov dan, die is een stuk fijner want die speelt e5 met een voorkeur voor Spaans Ruy Lopez. Prima want dan kan ik koningsgambiet spelen en er met een knaller af gegooid worden (ben wel realistisch).
Dan de hele serie verdraaid goeie spelers waar ik ook geen schijn van kans tegen heb. Erik Jan Hummel, Frans. Koen Lambrechts, Caro Kann, Geon Knol, Caro Kann of e5, Renze Rietveld en Gert Ligterink spelen ook Siciliaans. Alleen van Jan Joris Groenewold en Frits Rietman kon ik het niet vinden. Oh en onze oudclubgenoot Floris ben ik tot met grote schrik helemaal vergeten. Niet dat ik verwachtte tegen Floris te zullen spelen maar het is wel een grote nalatigheid van me.

Tenslotte, als je maar genoeg partijen van je tegenstander bekijkt en precies doet wat gebeurde in een partij die ze niet winnen, tja dan is het natuurlijk appeltje eitje. Groot was dan ook mijn verbazing dat Wouter zich niet op dergelijke wijze had voorbereid. Tsk tsk, dat kan toch niet... ;D

Had me dus uitgebreid voorbereid op Frans en Caro Kann. Maar ik speelde tegen Frits Rietman en die bleek dus Siciliaans te spelen. Was ik mooi niet op voorbereid, want daar had ik dus zoals eerder gezegd geen zin in. Geheid dat er een scherpe variant gekozen wordt met veel theoriekennis en dan loop ik er zeker in. Dus maar voor gesloten Siciliaans gekozen. Speel ik anders nooit maar ja ik speel anders ook nooit degelijke stellingen, en tegen sterke tegenstanders is dat toch wel aan te raden.

Om mij heen verloor de één na de ander. Arme dappere Csaba werd gehakt door Floris (niet aardig hoor... je had toch wel gewonnen...) Wouter hield het ook niet lang vol tegen Sokolov. Ton had de nodige positionele problemen tegen Gert Ligterink en pakte een giftig pionnetje, dat koste hem na een afwikkeling zijn dame. Peter van Bart had een dappere actieve partij gespeeld maar raakte toch een stuk kwijt. Kristianne leek een hele tijd best aardig te staan maar verloor ook, en Gerard Grotenhuis werd door Erik Jan Hummel met een overweldigende aanval en een mooi offer hard van het bord gezet. Toen speelden alleen ondergetekende en Peter Schelwokat nog. Ik had dapper remise aangeboden (werd uiteraard geweigerd, maar ik stond echt goed dus ik dacht why not) en daarna heb ik nog eens dapper remise gedreigd (dat kan dus ook een dreiging zijn, heb ik van Frank in de viertallen geleerd :P) (voor de volgers: na zet 20 Dg3 dreig ik met Lxg6 eeuwig schaak, zonder overigens enige illusie dat mijn tegenstander dit zou missen). Daarna wikkelden we af naar een eindspel dat op zich gelijk stond maar ja, dan gaan 400+ ratingpunten verschil wel doorwegen natuurlijk. Frits maakte het eindspel fraai af. Voor een meer gedetailleerde beschrijving van mijn partij verwijs ik naar onze facebook pagina.

Alle partijen staan online (waren live te volgen *snif*) voor de liefhebber:
http://www.dgtprojects.com/
site/index.php/dgtchesslab/live-2
Gelukkig hebben we T1 en T4 vanmiddag zien winnen, dat maakte veel goed. Jammer dat de invallers van T3 in T2 niet hebben kunnen zorgen voor een stuntje.
Heb een zeer leuke middag gehad, volgens mij geldt dat voor meer van ons!