Ja.. de laatste partijen zijn weer geschaakt. Dat betekent dat er winnaars bekend zijn!

Deze laatste schaakclubavond werd gestreden om maar liefst dríe titels: Dinant Postma en Jasper de Jong gingen de battle aan voor het bekerkampioenschap, Luc Compagnie speelde tegen Ewoud de Groote om het officiële clubkampioenschap en daarnaast waren de anderen bezig met de rapidcompetitie, waarmee traditiegetrouw het jaar wordt afgesloten. De bekerfinale en kampioensduel werden gezamenlijk in het clublokaal gespeeld met de rapidschakers, waardoor er aan de ene kant een ontspannende gezellige sfeer hing onder de rapidspelers, maar ook spanning heerste onder de kampioensspelers

Het rapidkampioenschap was al snel beslist door Bart Konijn, welke in de laatste ronde al dusdanig ver bovenaan stond dat hij niet meer ingehaald kon worden. De eindstand is daar dan ook naar: hij is met kop en schouders uitstekend kampioen met een score van 7,5 uit 9, waarmee hij Achim Bündgen met 6,5 punten op de tweede plaats achter liet. Derde werden Jasper de Jong en Sjoerd van Willigen met elk 5 punten.

Gefeliciteerd Bart: je bent Rapidkampioen!

Na afloop van de rapidpartijen liep de spanning bij de kampioenen op. De menigte verplaatste zich vanaf de rapideindstand naar de twee spannende partijen. En spannend werd het!

Luc en Ewoud speelde een eindspel, waarbij Ewoud in theorie wellicht iets beter stond met het loperpaar tegen loper-paard. Toch wist Luc het allemaal prima onder controle te houden en eindigde deze partij in een remise. De barrage zou hierop volgen met twee snelschaak partijen.

Maar eerst werd er gekeken naar de ontknoping bij de bekerfinale: Jasper en Dinant waren verwikkeld in een middenspel waar mijn kennis duidelijk ontbrak te vinden wie er nou beter stond. In de loop naar het einde wist Jasper de stand van zijn stukken echter dusdanig te optimaliseren dat er (in tijdnood aan beide kanten) een koningsaanval volgde waarbij de koning van Dinant in het nauw gedreven op h5 door de dame van Jasper werd matgezet.

Gefeliciteerd Jasper: je bent Bekerkampioen!

Ewoud en Luc vervolgden hierop hun snelschaakbarrage te spelen om het clubkampioenschap. Ondanks een ratingverschil van meer dan honderd punten (ten gunste van Ewoud) wist Luc de kampioenspot remise te houden. Hoe zou dat in snelschaak uitpakken? In de eerste snelschaakwedstrijd leek de opening mij niet bijster interessant. In het middenspel volgde er een grote ontwikkeling, waarbij er aan de kant van Luc een pion moest sneuvelen. Dit resulteerde in een eindspel waarbij Luc met zijn dame de koning van Ewoud in een eeuwig schaak wist te houden: de goeie keep van Luc bracht ook deze pot tot een gelijkspel!
De tweede snelschaak barragepartij startte in een siciliaans. Ewoud wist zich dusdanig te manouvreren dat het toreneindspel voor hem niet moeilijk was om te winnen.

Gefeliciteerd Ewoud: je bent Clubkampioen!

 

De prijsuitreiking voor deze kampioenen volgt volgende week op de voorjaarsvergadering op 12 juli.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen