Door Cees Doevelaar:

KNSBlogo

Voor aanvang van de 9e ronde was bekend dat onze tegenstander (Drienerlo) al gedegradeerd was en dat de andere degradant Lonneker 2 of ME 4 zou worden. Lonneker moest uit naar Kampen en daarom gingen we er van uit dat we aan 4½ punt genoeg zouden hebben om klassebehoud te verzekeren. Na diepgaande analyse van de tegenstander had teamcaptain Joop besloten om de eerste 3 borden te bezetten met Onno, hemzelf en ondergetekende. Onze kanjers zouden dan aan de lagere borden kunnen scoren.

De eerste beslissing viel na 60 minuten op bord 2. Ik had geopend met e4 en dat was voldoende voor de winst. Om welke reden dan ook kwam mijn tegenstander niet opdagen. Nog 3½ punt te gaan. Albert had aan bord 7 al een stuk gewonnen en niet veel later gaf zijn tegenstander op. Nog 2½ te gaan. Gerard had aan bord 4 geopend met b3 en ging winnen, dachten we. Aan bord 6 had Frank een serieuze koningsaanval gelanceerd en het punt leek binnen. Helaas had hij het tegenoffensief niet voldoende ingeschat en werd het vrij onverwacht uiteindelijk een nederlaag.

Onno speelde aan bord 1 en kwam goed uit de opening. In het middenspel bood hij zijn tegenstander een paard aan en dat geschenk werd in dank aanvaard. Onno probeerde het nog wel maar dat was tegen beter weten in. Gerard had zijn tegenstander onder druk gezet en zou gaan winnen, dachten we. Zowel Peter aan bord 5 als Niklas aan bord 8 kwamen iets beter uit de opening maar helaas leverde dat slechts 2 remises op. Nog 1½ punt te gaan. Dat betekende dat Joop remise moest maken want Gerard ging winnen, dachten we. Tegen een tegenstander met 300 ratingpunten meer hield Joop lang stand. In een eindspel met dames en 4 tegen 3 pionnen joeg hij de vijandelijke koning naar het andere eind van het bord. En toen waren de schaakjes op en moest Joop opgeven. Gerard had afgewikkeld naar een toreneindspel met 2 pionnen meer en zou gaan winnen, dachten we. En dat deed hij ook! Dat hadden we al gedacht! En zo kwamen we dus een half punt tekort.

Klasse 4B: Max Euwe 4 (Degradatie)  - Drienerlo  4 - 4

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen