Wedstrijdverslag Frank Bijleveld

Het Zwarte Paard - ESG dr. Max Euwe 6, Ommen, 7 februari 2014

 

ESG 6 moest helaas enigszins verzwakt op komen dagen in de uitwedstrijd tegen Het Zwarte Paard, want bord1-speler Albert en Roger konden helaas niet meedoen. Gelukkig waren Yannic en Onno bereid om in te vallen. Op papier was het een spannende wedstrijd, maar hoe verliep de praktijk?

De avond werd geopend door de wedstrijdleider van Het Zwarte Paard met enkele mededelingen. Meest opvallende was dat het blijkbaar lang geleden was dat er een vrouw in hun midden was. Nadia kreeg alvast applaus voordat de wedstrijd überhaupt begonnen was. Eens kijken hoe Nadia met deze psychologische druk omging…

 

Een eerste rondje langs de borden leverde een positief beeld op. Op bord 1 stond Nadia prima met wit tegen het siciliaans. Het plan moest nog even gemaakt worden, maar de stukken stonden goed. Op bord 2 speelde Frank tegen hun sterkste speler de Budapester, maar die werd niet aangenomen, waardoor zwart eigenlijk direct prima stond. Op bord 3 had Jarich een fijne stelling opgebouwd met een Marockzy-bind tegen het siciliaans. Op bord 4 ging de partij van Dick los waarbij Dick een stuk veroverd had ten koste van 3 pionnen – theoretisch misschien goed, maar praktisch behoorlijk moeilijk. Op bord 5 kwam Csaba in een damegambiet terecht waarbij er geslagen werd op d5 en Csaba een fijne stelling overhield en al snel een pion won. Op bord 6 probeerde ook de Budapester en die werd wel aangenomen. De meest saaie variant werd gekozen waarbij de wit-veldige lopers nog op het bord stond en de zwarte stukken: erg remise-achtig. Op bord 7 speelde invaller Yannic zijn favoriete 1.f4 zodat hij het spel kon maken en had een fijne stelling. Op bord 8 pakte Onno de stelling voorzichtig aan door de eerste 10 zetten niet over de derde rij te komen, maar het zag er wel degelijk uit en wit koos ook niet voor de meest actieve opstelling.

 

Tijdens het welbekende blunder-uurtje tussen 10 en 11 uur, waarbij de zaal rumoeriger en rumoeriger werd, stroomden de uitslagen binnen. Dick kreeg een remise-aanbod, overlegde vervolgens met de teamleider maar die vertelde hem dat er nog geen uitslag bekend was en dus dat hij zelf moest bepalen of hij door wilde spelen. Dick bekeek de stelling nog eens goed, maar had niet echt een concreet plan en nam de remise dus aan. In meerdere analyse-varianten bleek het behoorlijk lastig te zijn, dus de remise was wel op zijn plaats.

Vervolgens kwam Yannic vragen of hij remise aan mocht bieden. Dat was gezien de stelling op de andere borden een prima resultaat. Zijn tegenstander bekeek te stelling nog even en nam toen de remise aan – een prima uitslag: 1-1.

Vervolgens won Csaba een tweede pion en gaf zijn tegenstander op: 2-1. Bij Jarich waren inmiddels alle zware stukken van het bord waarbij een eindspel overbleef met behoorlijk wat pionnen en 3 lichte stukken. De stukken van Jarich stonden net iets beter gepositioneerd, maar normaliter was dit remise. Zijn tegenstander zag echter een truc over het hoofd, waardoor Jarich een stuk won en de stelling meteen werd opgegeven: 3-1. Bij Joop werd er nog wat geschoven met de zware stukken, maar verandering in het stellingsoordeel kwam er niet: remise.

 

Uiteindelijk brak de laatste fase van de wedstrijd aan. Nadia, Frank en Onno waren nog bezig met hun wedstrijden. Frank had inmiddels een mooie aanval via de f-lijn gekregen en stond heel goed. Hij was echter wel weer in zijn welbekende tijdnood geraakt, waardoor het eventueel nog mis kon gaan. Nadia creëerde een mooie vrijpion die naar de zevende rij paradeerde en stond ook erg lekker. Onno stond nog gelijk, maar nog wel iets gedrukt. Inmiddels moest de tegenstander van Nadia een kwal geven voor de vrijpion en het uitspelen van zo’n partij kunnen we wel aan Nadia overlaten. De matchpunten werden over de streep getrokken met nog twee partijen te gaan: 4,5-1,5. Frank had inmiddels nog maar 20 seconden per zet over, maar de stelling was behoorlijk gewonnen. Toen hij de stelling kon versimpelen, werden er wat stukken geruild en was de winst binnen toen er uiteindelijk nog een loper sneuvelde. Als laatst was Onno nog bezig – die wilde zijn tijd in ESG 6 volledig benutten. De stelling bleef heel lang gelijk, maar toen hij een pionnetje pakte die hij niet mocht pakken werd een aanval hem teveel. Uitslag: 5,5-2,5 voor ESG.

 

De individuele uitslagen:

Het Zwarte Paard (Ommen)

ESG dr. Max Euwe 6

2,5-5,5

Gosse de Jong

Nadia Bloemendaal

0-1

Klaas Winters

Frank Bijleveld

0-1

Jan Hoekstra

Jarich van der Molen

0-1

Henk Jan Bezemer

Dick Voorintholt

½-½  

Mark Dunnewind

Csaba Daday

0-1

Jan Dijkstra

Joop Mengels

½-½

Adriaan Kraayeveld

Yannic Husers

½-½

Rene Brouwer

Onno van Teijens

1-0

 

Opvallend is dat Lonneker 2 deze ronde verloren heeft van ENO 2. We liggen dus nog op koers, maar er komende nog spannende wedstrijden aan. De volgende wedstrijd is dinsdag 4 maart thuis tegen Almelo 2.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen