AlbertVasse

Albert Vasse vs Loek van der Hagen, okt 2022 | Foto: Harry Gielen

 
Afgelopen maandag 6 maart is ons erelid en onze bijzonder gewaardeerde vriend Albert Vasse overleden. Albert leed al enkele tijd aan kanker, maar na een hartaanval afgelopen zaterdag kwam zijn dood toch vrij plotseling.

Toen ik als 14-jarige bij de schaakclub kwam kijken (1997) was Albert één van de jeugdleiders. Samen met Arje en Martin verzorgde hij de jeugdafdeling. Ik leerde Albert kennen als een bevlogen man, die vanuit zijn liefde voor het schaken zijn passie had gevonden in het opzetten van DGT. Samen met zijn compagnon Ben Bulsink, ontwierp hij de schaakklokken waar ieder lid van ons nog steeds mee schaakt. In de jaren 90 wist hij die liefde verder uit te bouwen tot een prachtig bedrijf, maar daar bleef het niet bij in de schaakwereld. Hij volgde een opleiding tot internationaal arbiter, schreef een boek samen met Merijn van Delft, zat in verschillende functies in de besturen van (toen nog) Dr. Max Euwe en de Schaakbond Overijssel (SBO) en was jarenlang teamcaptain van het team waar hij in schaakte. Ook organiseerde hij vele jaren het ONJK in Twente, met daarbij ook de Young Masters, een toernooi dat uit zijn koker kwam.

Met mijn volwassen worden, leerde ik Albert ook beter kennen in wat hij wel en niet kon. Hij was ontzettend goed in plannen maken en had de gave om daarbij de juiste mensen te mobiliseren. Toen ik nog jong was, vond ik het prachtig om de teamsamenstellingen te organiseren. Albert en ik waren teamcaptain van team 2 en team 3. Al gauw kwam ik erachter dat Albert dat meer voor de vorm deed dan dat hij het echt leuk vond, waardoor het er in de praktijk op neerkwam dat hij mij iedere wedstrijd de vrijheid gaf om de teams te formeren.

In de jaren 2000 trad Albert als adviseur toe tot ons bestuur en vanuit die rol zette hij in gang dat we onze schaakwedstrijden gingen spelen bij DGT. Albert had beneden een schaakruimte gemaakt, met digitale borden. In één van de eerste wedstrijden in zijn schaakgebouw wisten we En Passant met o.a. Viktor Korchnoi pootje te lichten. In zijn nieuwe huis aan de Deurningerstraat heeft hij ook weer een schaakruimte gemaakt, waar ons bekerteam de afgelopen jaren de thuiswedstrijden heeft gespeeld.

Albert Vasse DGT


Ook hebben we meerdere jaren samen schaaktrainingen mogen organiseren. Steeds weer kwam Albert hierbij met ideeën om de stad Enschede, maar daaraan gekoppeld toch ook zijn schaakclub SG Max Euwe, verder te laten opbloeien en de schaakcultuur hierin vorm te geven. Iets wat hij ook na zijn dood graag uitgedragen ziet blijven worden.

Afgelopen 17 december nam hij mij tijdens de gezamenlijke uitwedstrijd van ons 2 e en 4 e team apart en vertelde hij dat hij de strijd tegen kanker niet zou gaan winnen. Hij was een aantal keren behandeld, maar de ziekte was in een dusdanige vorm teruggekomen dat deze nog wel behandeld zou kunnen worden, maar niet meer volledig zou gaan genezen. Albert vertelde ook dat hij graag nog zijn ideeën ten aanzien van het Enschedese schaken met mij wilde delen, inclusief mijn beoogde rol en de ondersteuning van Stichting Schaakwerk daarin.


Afgelopen vrijdag 3 maart was ik bij Albert om hierover bij te praten. In de twee uur dat ik er was, heb ik nooit het gevoel gehad dat het al de laatste keer zou zijn dat ik met hem zou spreken. Hij vertelde over zijn plannen om een schaaktoernooi te gaan spelen in het buitenland na het afronden van de behandelingen. Hij was opgewekt en inspirerend, al moest hij wel goed opletten dat hij ook uitrustte.


Zaterdag heeft hij echter plotseling een hartstilstand gehad, waarna het ineens snel is gegaan. In gezamenlijk overleg met zijn vrouw Eleonora heeft Albert gisteren besloten dat de behandelingen moesten worden gestopt. Hij nam afscheid met de volgende woorden:

“Komt allemaal goed, doei”


Albert, wat ga ik je missen als persoon. Wat gaan we je als schaakclub SG Max Euwe missen in je inspiratie en je creatieve ideeën. Wat ontzettend fijn dat ik een klein onderdeel mocht zijn in jouw bijzondere leven de afgelopen 25 jaar. Ik ga mijn best doen om jouw liefde voor het schaken nog lang in Enschede en omstreken uit te kunnen dragen.

Anne Veltman

 

Albert Vasse rouwkaart

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen