Voor de tweede ronde in KNSB klasse 3B mocht ons derde team aantreden tegen het tweede team van de combinatievereniging de Toren Arnhem en VSV. Wegens uitvallers hogerop moesten Jasper en Maarten doorschuiven, en Ton was ook niet beschikbaar. Invallers werden gevist uit het vierde en vijfde team, in de vorm van Wouter, Sjoerd en Thijs. Die laatste twee hebben in het verleden ook bij de Toren gespeeld en waren dus extra gemotiveerd. Aangekomen op de speellocatie in Arnhem, de kantine van een grote bibliotheek, waren we er helemaal klaar voor. Als we nog uitzicht willen hebben op promotie dan zal gewonnen moeten worden.

 

Khaled op bord 3 was als eerste klaar. In de koningsindische opstelling tegen het Frans leek Khaled beter te weten waar hij mee bezig was dan zijn tegenstander. Met weinig tijd op de klok (en nog ongeveer een uur voor Khaled) kon zijn tegenstander het niet meer overzien en tikte Khaled soepel het punt binnen.

 

Ook Luc op bord 2 pakte vrij overtuigend een punt. Vanuit een aparte opening die ik eigenlijk niet kon plaatsen kwam hij meteen prettig te staan. Er volgden wat complicaties, Luc won een pion die zijn tegenstander later weer terug kreeg, maar naar mijn idee heeft hij de hele partij beter gestaan en uiteindelijk ook mooi bijtijds het punt mogen noteren.

 

De volgende die klaar was was Sjoerd (ikzelf) op bord 5. In een Nimzo-Indische partij kwam ik met wit wat krampachtig te staan, maar toen ik eenmaal de thematische pionnendoorbraak kon spelen stond wit eigenlijk meteen veel beter. Mijn tegenstander die ondertussen ook minder tijd had besloot maar te offeren om nog iets te proberen, maar dit leidde alleen maar tot een sneller einde voor hem.

 

Bij een stand van 3-0 voor leek het de goede kant op te gaan. De overgebleven borden gingen niet allemaal even goed maar een kleine overwinning zat er toch wel in. Daarbij moet wel vermeld worden dat onze drie overwinningen tot dat moment voortkwamen uit behoorlijk ratingoverwicht van onze kant, en dat alle sterkere spelers van de Toren nog bezig waren.

 

Thomas op bord 4 had ondertussen zijn stelling steeds slechter zien worden. Hij speelde de opening niet helemaal nauwkeurig waardoor hij een koningsaanval over zich heen kreeg zonder zelf eigenlijk ook maar enig tegenspel te krijgen. Dit was uiteindelijk niet meer te houden voor hem (3-1). Vlak daarna moest ook Thijs op bord 7 het opgeven. Tegen zijn sterkere tegenstander had hij veel tijd nodig om de juiste zetten te vinden. Toen het vervolgens ingewikkelder werd zag zijn tegenstander het beter en moest onze man capituleren (3-2).

 

De volgende die ineens de analyse ruimte kwam binnenlopen was Gerrit-Jan. Hij had in de opening een pion weten te snoepen en leek prima te staan, maar of het te winnen zou zijn was maar de vraag. In een afwikkeling overzag hij echter een kleine truc van zijn tegenstander, waardoor hij direct een vol stuk kon inleveren en dus ook het punt.

 

De stand was ondertussen 3-3 en het zag er eigenlijk niet best uit. Kristianne aan bord 8 had na een boel geschuif twee pionnetjes verloren en leek weinig compensatie te hebben. Haar tegenstander gaf haar geen kansen meer, en tegen het einde van de middag was het niet langer uit te stellen en moest ze opgeven. Op dat moment was alleen Wouter op bord 1 nog bezig. In een Wolga/Benko had zijn tegenstander de gambietpion terug gekregen voor een kwaliteit, maar zijn paard was minstens even sterk als de toren van Wouter. Gezien de stand heeft Wouter nog van alles geprobeerd, maar waarschijnlijk zijn er nooit echte winstkansen geweest voor hem, en hij moest uiteindelijk berusten in een remise. Een prima resultaat en een mooie partij van Wouter, maar het voelt toch altijd zuur als je als laatste nog bezig bent en niet anders kan dan er 3,5-4,5 van maken.

 

T

De Toren Arnhem - VSV 2

1926

ESG Dr. Max Euwe 3

1991

1.

Jeroen van Onzen

2047

Wouter de Haas

1918

½

½

2.

Steven Glasbeek

1857

Luc Compagnie

2135

0

1

3.

Rein Visee

1862

Khaled Darwisch

2048

0

1

4.

Marcella Gunther

1860

Thomas van Veelen

2000

1

0

5.

Arnout Karssenberg

1853

Sjoerd van Willigen

1971

0

1

6.

Mathieu Roskam

1901

Gerrit Jan te Bokkel

2032

1

0

7.

Sebas Beumer

2040

Thijs Aalbers

1836

1

0

8.

Thomas van Nispenrode

1986

Kristianne Tempelman

1986

1

0

 

En zo kwam er een teleurstellend einde aan de dag. Ambities voor promotie uit deze klasse lijken na twee verloren wedstrijden vergeten te kunnen worden. De stemmingen werden niet verbeterd door de (negatieve) uitslagen van alle andere teams, die nu razendsnel via een in het leven geroepen whatsapp-groep het land door gaan.

 

Ikzelf ben nog een paar biertjes gaan drinken met onze tegenstanders (mijn oude vereniging). Zoals misschien wel te verwachten droeg overmatige alcoholconsumptie niet bij aan hun bescheidenheid. Uitspraken als ‘geheel volgens verwachting’ en ‘helemaal uitgedokterd’ vlogen over tafel. Ook werd mij duidelijk gemaakt dat ik een open sollicitatie in kan dienen voor hun team, die gepaard dient te gaan met een rituele verbranding van mijn Max Euwe shirt.

 

Ik zou zeggen, nodig mij weer uit volgend jaar, dan pakken we deze knuppels terug.