KNSB Klasse 3A, Ronde 5, 8-2-2014

De Twee Kastelen – ESG Dr. Max Euwe 4

 

In de vijfde ronde van de KNSB competitie mocht ons vierde team aantreden tegen mededegradatiekandidaat De Twee Kastelen uit Buitenpost (ergens tussen Groningen en Leeuwarden). Een belangrijke wedstrijd aangezien ze onder ons staan en we dat graag zo willen houden. Het duurt een uur of drie om er te komen met de trein, maar met Wouters tactiek oefeningen werd de reistijd nuttig besteed.

 

Na een uurtje in de wedstrijd zag alles er nog prima uit. Bij Wouter op bord 7 had ik eigenlijk stiekem al wel een puntje genoteerd op het moment dat zijn tegenstander koningsindisch speelde. Sjoerd op bord 6 kwam ook heel lekker uit de opening, en Jörg aan bord 1 was zoals altijd alweer in een scherpe stelling beland die mogelijkheden leek te bieden.

 

Toen de eerste resultaten binnenkwamen was het echter niet al te best. Jörg was druk aan het aanvallen bij tegenovergestelde rokades, maar zijn tegenstanders aanval was iets sneller. Nadat deze vervolgens een paar stukken af wist te ruilen was de stelling dermate droevig voor onze man dat het geen zin meer had om door te spelen (0-1). Ook Norbert aan bord 4 moest vrij vroeg de strijd staken. Ik moet toegeven dat ik niet precies weet wat er gebeurde, maar hij had iets gemist in de opening waardoor hij een pion achterkwam en positioneel ook nog eens hopeloos stond. Hier zag hij uiteindelijk geen mogelijkheden meer (0-2).

 

Op bord 8 speelde Kirsten een gesloten Siciliaan. Door een verkeerde opzet kon haar tegenstander zonder veel risico aanvallen, en dit wist hij uiteindelijk om te zetten naar stukwinst waarna Kirsten opgaf (0-3). Gelukkig wist André aan bord 2 op dat moment wel wat terug te doen. In het Slavisch wist hij een doorbraak te forceren waarna hij eigenlijk direct beter stond. Vervolgens pakte hij de stelling van zijn tegenstander vakkundig in (1-3).

 

Het zag er op dat moment niet best uit. Wouter en ikzelf stonden duidelijk prettig, maar bij Peter en Frank leek het toch lastiger te worden. Frank aan bord 5 kwam prima uit de opening maar had niet meer bereikt dan een gelijke stelling. Zijn tegenstander was echter in staat een koningsaanval in te zetten, die voor Frank lastig te pareren was. Net toen het gevaar weer geweken leek, had zijn tegenstander een venijnig zetje waardoor mat onontkoombaar was (1-4).

 

Op dit moment was de tijdscontrole gehaald en kon er weer eventjes rustig ademgehaald worden. Peter aan bord 3 had in de opening het initiatief afgestaan aan zijn tegenstander die een gevaarlijke aanval opbouwde. Dit leidde uiteindelijk tot een eindspel waarin Peter een toren had tegen twee lopers. Hier hadden we toch eigenlijk wel gerekend op een nul, totdat zijn tegenstander opeens een volle loper weg gaf en daarmee ook de hele partij (2-4). Wouter en Sjoerd waren vervolgens nog over om te proberen een matchpunt uit het vuur te slepen. Wouter stond een pion voor in een eindspel met beide nog twee paarden en wat pionnen. Sjoerd (ikzelf) stond al vroeg goed omdat zijn tegenstander in de opening het verkeerd aanpakte. Hierna zag hij de noodzaak een tactische uitweg te zoeken maar dat werkte totaal niet. Uit een breed aanbod van goede zetten wist ik echter niet de beste te vinden waardoor mijn tegenstander nog remisekansen kreeg in een eindspel waarin hij twee pionnen had voor een paard. Dit was uiteindelijk gelukkig toch te winnen toen de koning vast werd gezet voor zijn eigen h-pion (3-4).

 

Op dat moment was het aan Wouter om te proberen er 4-4 van te maken, maar die kans leek erg klein. In het koningsindisch had hij in een tactische wending een pion gewonnen, maar het eindspel van twee paarden +4 tegen twee paarden +3 leek toch vrij remise. In een poging wat winstkansen te creëren offerde wouter één van zijn paarden tegen wat pionnen, om zo de situatie paard +3 tegen twee paarden te creëren. Dit was met correct spel van de tegenstander alsnog remise (volgens Wouter zelfs vrij makkelijk), maar zijn tegenstander overzag dit volledig en ging in de fout. Wouter wist één van zijn pionnen te promoveren, en uiteindelijk werd het dame tegen paard eindspel soepel naar winst geleid! 4-4!

 

T

De Twee Kastelen

1973

ESG Dr. Max Euwe 4

1962

4

4

1.

Jeroen Weggen

2129

Jorg Kucheyda

2071

1

0

2.

Bruno Jelic

2078

Andre Krueger

2165

0

1

3.

Albert Jan Hummel

2080

Peter Schelwokat

1838

0

1

4.

Bart Lemstra

2028

Norbert Raygrotzki

1862

1

0

5.

Johan Adema

1896

Frank Grube

1941

1

0

6.

Gerben van der Heide

1865

Sjoerd van Willigen

1991

0

1

7.

Jan Sybren Zagema

1836

Wouter de Haas

1919

0

1

8.

Leffert Nicolai

1875

Kirsten Solberg

1916

1

0

 

Een belangrijk matchpunt dat ons op de zevende plaats houdt. Handhaving in de KNSB is binnen handbereik!