Stel je voor, je zit op een tropisch eiland, of ergens in een zonnig land ofzo. Jamaica, Hawaii, zoiets. Je ligt op je strandbedje op het strand, zonnebril op en cocktail in je hand. Je hoort de golven tegen de kust aanslaan (niet woest zoals bij de gemiddelde storm in Engeland, maar rustig).

Vervang dat geluid van die golven door het geluid van kuchende mannen en krakende stoelen, je strandbedje door een gele, rode of blauwe stoel, je zonnebril door het notatieboekje naast je op tafel, het strand door de vloer in ’t Terphoes en de cocktail door een koffie, thee of cola (of bier). Het enige wat hetzelfde blijft is de temperatuur, en tada, je hebt de omstandigheden waarin Max Euwe 6 gisteravond schaakte. Bij temperaturen van 40 graden (okay, lichtelijk overdreven, maar het was wel warm en benauwd) mochten wij aantreden tegen Almelo 2. We waren lichtelijk verzwakt omdat Albert Meek nog in Californië –op zijn strandbedje, met cocktail en zonnebril (okay, eigenlijk niet, het is maar 12 graden in Californië op dit moment)- zat, maar na wat geregel kon Lammert voor ons invallen.

De jonge Lammert mocht op bord 8 spelen tegen de jeugdspeler Reinier Luiten. Lammert koos er verstandig voor om de afruilfrans in te gaan, waarnaar ze, na pak-en-beet een uur spelen in een paardeneindspel terecht kwamen. Het leek heel lang op een solide remise af te stevenen, maar uiteindelijk had Reinier een sneaky vies matje met het paard. 0-1 dus.

Degene die als tweede klaar was zat op bord 2. Met wit mocht ondergetekende het opnemen tegen Ulbe van Houten (1811). De draak kwam op het bord, maar het was al snel duidelijk dat zwart niet helemaal wist hoe ‘ie tegen 4. f4 ging spelen, want het tijdsverschil liep voor wit al snel uit op 20 minuten voorsprong. Wat zetten later kon wit ineens het fijne e5 doorschuiven, en na e6 konden de stukken al bijna in het doosje: de stelling werd voor zwart nog heel lastig te houden.

XABCDEFGHY
8r+-+r+k+(
7zpp+nzppvlp'
6-+l+P+p+&
5wq-+-+-+-%
4-+-vL-+-+$
3+-sN-+L+-#
2PzPPwQ-+PzP"
1+-+R+RmK-!
xabcdefghy

In de analyse bleek dat 12…Da5 ervoor zorgde dat wit vrijwel geforceerd de partij naar zich toe kon trekken. Toch wel opmerkelijk…1-1 en alle opties stonden nog open.

Ik was dus klaar met mijn partij en zat bij de bar wat na te praten, en even later kwam Jarich met bord en tegenstander (Simon Elgersma) ook aanlopen. Net toen ik klaar was met mijn partij had Jarich een kwaliteit gewonnen en zijn stelling zag er niet naar uit dat hij dat nog weg ging geven. In de opening had Jarich de witte stelling al flink lopen vernaggelen, en dit in combinatie met de kwaliteit voorsprong heeft, gok ik, voor de doorslag gezorgd. 2-1 voor Max Euwe.

Vervolgens ging het even snel met de uitslagen. Csaba (bord 5) liep eerst nog te verkondigen dat ie erg slecht stond en dat het 2-2 zou worden, maar een kwartier later kwam hij weer terug en zei ‘ie dat ie remise had. Ik heb de partij niet gezien maar als hij een bijna-0 kon omdraaien naar een halfje lijkt het me een prima deal. Waar het niet dat Csaba om kwart voor één ’s nachts over de Whatsapp nog meldde (met wat gevloek) dat hij -6 stond in de eindstelling: praktisch een volle toren voor dus. Nouja, niks meer aan te doen. 2.5-1.5.

Even later hadden mijnheer Erik Mijnheer (ik zal vast niet de eerste zijn die deze slechte grap maakt) en Joop Mengels (bord 7) ook remise overeengekomen. Ik heb wederom niks van deze partij gezien, behalve dat het in het middenspel er vrij onduidelijk uit zag – aan deze opmerking heeft de lezer dus ook niks :p. Als ik teamcaptain Frank mag geloven waren er, toen er remise werd overeengekomen, nog wel mogelijkheden die het doorspelen waard waren, maar ja, als je niet superveel tijd meer op de klok hebt is dat ook een gok die je maar moet durven te nemen. 3-2.

Op het moment dat ik binnen kwam (23:00 uur) waren er nog 3 borden bezig: Frank op 1, Dick op 4 en Roger op 6. Roger had een loper-loper-dame-tegen-loper-paard-dame-eindspel op het bord en het was behoorlijk onduidelijk en ingewikkeld. Toen iedereen in tijdnood zat kreeg Roger een remise-aanbod en de stelling was op dat moment ook compleet remise en daarom werd het aanbod aangenomen. 3.5 -2.5.

We hadden inmiddels dus nog maar een half puntje nodig voor het matchpunt en een heel punt voor de twee matchpunten. Frank’s stelling heb ik niet kunnen volgen omdat ik bij Dick aan het noteren was, maar wat ik aan de gezichten van beide bord1-spelers kon merken was dat het niet al te duidelijk was hoe de partij zou gaan aflopen. Dit bood dus nog kansen, maar er was eigenlijk ook een half of heel puntje van Dick nodig om sowieso zeker te zijn van het matchpunt.

Dick (met wit) had een vrij gecompliceerde stelling toen ik begon met noteren, maar nadat de stofwolken wat opgetrokken waren zagen de omstanders toch wat kansen voor wit. Er waren twee plannen die kansen creëerden voor de witten: 1. Torens afruilen, paard geven voor de a-en b-pion van zwart en dan met de koning d3 oneindig lang gedekt houden zodat zwart de witte pionnen niet kan slaan (zwart heeft dan nog een zwartveldige loper en de witte pionnen staan verbonden op d3-e4-f5, witte velden dus). Oh ja, en hopen dat je drie keer dezelfde stelling kan krijgen en dan remise claimen. Plan 2: counteraanval met h5-gxh5-Txh5, Th8, Tf8 en dan hopen dat je op f6 kan slaan. Plan 2 heeft mijn voorkeur J

Maar verzin dit maar eens als je in tijdnood zit, het 40 graden is en er 10 mensen in je nek staan te hijgen. Dick koos helaas voor het verkeerde plan en vond zichzelf tien minuten later in een uitzichtloze stelling met twee zwarte vrijpionnen op b4 en a3, een zwarte koning op a4, een zwarte toren die de witte koning afhield en een zwarte loper die ook nog irritant aan het doen was. Even later verloor wit ook nog zijn toren en toen was het 3.5 – 3.5. Uhoh.

En net op het moment dat de 0-1 op bord 4 bekend was, stonden Frank en zijn tegenstander op. Wat was daar gebeurd? Aan Frank’s gezicht en Sjoerd’s gebaar te merken had Frank verloren. [en dan komen er nu een aantal woorden die niet bedoeld zijn voor kinderen onder de 18 en ik daarom maar even weglaat J] we hadden verloren. Weliswaar met minimaal verlies, maar toch. De matchpunten gingen in de auto mee terug naar Borne/Almelo en konden niet veilig in Enschede blijven…

Zaten we nou toch maar met z’n allen op dat subtropische eiland in de Stille Oceaan, te luisteren naar hoe de golven zachtjes op de kust sloegen :p

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen