Inleiding
Ter ere van het zestigjarig jubileum van schaakvereniging Dr. Max Euwe vond op zaterdag 1 oktober een feestelijk toernooi plaats in Café de Sport in Enschede. Deze sfeervolle locatie, waarvan John de Mol slechts de naam kon kopiëren, was tot 1986 het clublokaal van de jubilerende vereniging. Precies zestig schakers, waaronder natuurlijk veel (oud-)leden van Dr. Max Euwe, begonnen om tien uur aan een gezellige dag vol strijd op de vierenzestig velden.


Talenten in Twente

In de vierkamp “Talenten in Twente” streden Floris van Assendelft en Bart Konijn, spelend voor de organiserende vereniging, tegen de tieners Ali Bitalzadeh en Vincent Rothuis, uitkomend voor de plaatselijke meesterklasser ESGOO. Zoals verwacht leverde de bijeenkomst van deze strijdlustige talenten vrijwel uitsluitend bloedstollende gevechten op. Alle partijen werden rechtstreeks op internet uitgezonden met behulp van de elektronische techniek van DGT. Met name de duizelingwekkende partij tussen Bart en Vincent kan niet vaak genoeg nagespeeld worden.
Toen alle stofwolken opgetrokken waren, bleek Ali de sterkste van de dag te zijn geweest. Met twee overwinningen en een remise behaalde hij op overtuigende wijze de toernooizege. Floris en Bart deelden de tweede plaats met anderhalf punt, gevolgd door Vincent, die op een halfje bleek steken.

Open rapidtoernooi

Naast bovengenoemde vierkamp vond er een zevenrondig rapidtoernooi plaats, dat deel uitmaakte van de Grand Prix-cyclus van de Schaakbond Overijssel. Alles wees erop dat de strijd om de ereplaatsen tot het einde toe spannend zou zijn, want er trad een brede groep favorieten in het strijdperk. Een groot deel van het eerste team van Dr. Max Euwe speelde mee, maar de hoogste ratinghouders waren onze Duitse schaakvrienden van SK Gescher Pierre Wilde en Petar Hortsch-Stoyanov. Ook mocht men met name de levensgevaarlijke Apeldoorner Sjef Rijnaarts en de razendsnelle Beverwijker Rick Duijker zeker niet uitvlakken. De wedstrijdleiding lag in de ervaren handen van de internationale arbiters Peter Goud en Albert Vasse.
In de eerste paar ronden vielen al snel enkele verrassingen te noteren: zo deed de verrassend sterk spelende Anne Veltman lange tijd bovenin mee en wist de aan een comeback werkende Jesse van Elteren onder andere Hortsch-Stoyanov beentje te lichten. De sterkste indruk maakten echter Sjef Rijnaarts en Pierre Wilde. In de zesde ronde zou het onderlinge duel de beslissing brengen. Wilde, die in tegenstelling tot Rijnaarts al een halfje had laten liggen tegen Dinant Postma, bereikte met zijn vermaarde positiespel een zeer kansrijke stelling, maar in wederzijdse tijdnood liet de kopman van de Schaakmaat zijn tanden zien en ging hij er met het volle punt vandoor.
In de laatste ronde rekende Rijnaarts ook nog eens gedecideerd af met Achim Bündgen, waardoor hij de geweldige score van zeven uit zeven behaalde. Ver buiten zijn gezichtsveld slopen Dinant Postma, Raoul van de Oudeweetering en Tim Lammens, allen van Dr. Max Euwe, naar een gedeelde tweede plaats met 5.5 punt. De ratingprijs tot 1900 werd gewonnen door André Langendijk en die tot 1700 door het drietal Zyon Kollen (10!), Maike Edens (12) en Jarich van der Molen (ietsje ouder). Tenslotte zegevierde de jeugd ook in de ratinggroep tot 1500 in de persoon van Kambiz Skandar (10).
Na afloop van het toernooi werd nog lang nagepraat en –geschaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Ook werd alvast vol verwachting uitgekeken naar volgend jaar, want ook dan zal schaakvereniging Dr. Max Euwe weer een toernooi organiseren.

(Tim Lammens)

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen