Ondanks het slechte weer zijn er weer veel kinderen op het Dr. Max Euwe toernooi afgekomen. Vanuit Hardenberg, Wierden, Almelo, Hengelo en ook Winterswijk wisten in totaal 50 schakers variërend tussen de 6 en 18 jaar de weg te vinden naar wijkcentrum ’t Ni-je Terphoes in Enschede. Dit was iets minder dan afgelopen jaar, maar getuige de mooie opkomst in Hengelo en Almelo van vorige maand en twee weken geleden zit het jeugdschaken weer in de lift en dat is een goed teken. Hopelijk weten we de trend van 50 deelnemers door te zetten de rest van dit jaar!
In de hoogste twee groepen ging het in een Zwitsers systeem en daaronder gewoon volgens de vertrouwde formule van groepen van 8 en één groep van 10.


In de Zwitserse groep is het lange tijd spannend. Na 3 rondes staan Zyon Kollen en Thomas Hummel nog op 100% en in het onderlinge duel weten geen van beiden te winnen. Scenario’s worden al opgevraagd in het geval van een gelijke stand aan het eind, maar na ronde 5 is de stand alweer veranderd, want Robin Bos weet Thomas te verslaan in een verkeerd uitgerekende variant. Toen Robin in een beter ogende stelling tegen Zyon vervolgens genoegen neemt met remise is het Zyon die zich voor het eerst in zijn nog jonge bestaan kampioen van het Dr. Max Euwe-toernooi mag noemen. Zo heeft Max Euwe een waardig opvolger van Bram Klapwijk die moest helpen verhuizen en wordt Zyon geflankeerd door Robin en Thomas.
In dezelfde groep hebben de 8 lager gerate spelers ook kans op een prijs. Hier is Reinier Luiten, nog maar 10 jaar oud, de beste in een sterk bezette groep. Hij blijft Paco Bril en Gerjan Dorgelo beide een half puntje voor door onder andere Oscar Bril te verslaan. Ook weet iedereen een punt te pakken in deze groep maar viel wel op dat er een behoorlijk gat was met de hoger gerate spelers. Ook niet verwonderlijk, omdat de nummer 5 van de plaatsingslijst (1630) een ratingverschil van 434 had met de nummer 7 van de plaatsingslijst (1196). Eigenlijk had de nummer 16 op rating nog de grootste kans op een echte scalp, want Gerjan stond lange tijd erg goed tegen Melle Edens, maar ervaring en doortastendheid blijkt aan het eind toch de doorslag te geven.

Eindstand Hoofdgroep Max Euwe toernooi
No.    Name     Score WP
--------------------------------------------
1.    Kollen, Zyon (1)    6.0 28.0
2.    Bos, Robin (1)     o.r. 5.5 28.5
3. Hummel, Thomas (1) o.r.    5.5 30.5
4.    Sekandar, Kambiz (1)    5.0 31.5
5.    Sekandar, Nilofar (1)    4.0 25.0
6. Luiten, Reinier (2)    4.0 22.5
7.    Edens, Melle (1)    3.5 30.5
8.    Mullink, Jochem (1)    3.5 22.0
9. Bril, Paco (2)     3.5 27.5
10. Dorgelo, Gerjan (2)    3.5 25.0
11.    Bril, Oscar (1)     3.0 24.5
12.    Dokter, Dani (2) 2.5 17.0
13. Zijdemans, Ziggy (2)    2.5 19.0
14. Karabet, Rajif (2)    2.0 21.0
15.    Leferink, Jordi (2)    1.0 21.0
16. Watering, Ethan (2)    1.0 18.5
Groep 3
In de eerste gewone achtkamp zijn het nog jonge kinderen die in zo’n hoge groep om het eremetaal strijden. De stappenmethode werpt zijn vruchten af, want de broertjes Kanger schieten omhoog in rating en niveau en winnen daarbij ook beker naar beker. Naast de broertjes zijn het Mateo en Eric-Jan die om plek 3 schaken. Mateo weet Eric-Jan te verslaan, maar laat daarnaast meer punten liggen. Hierdoor wordt hij toch weer voorbij gestreefd door Eric-Jan. En wie wint uiteindelijk de groep? Je bent geneigd te zeggen de oudere broer van de twee, maar niets is minder waar. Thomas is zo goed geworden dat hij niets meer weggeeft. Hij verslaat Martijn, maar naast zijn broer ook alle anderen. En dat voor een jongen van 8 jaar. Wie weet zien we hem volgend jaar al terug in de hoogste groep.

Eindstand     Score
1. Thomas Kanger     7.0
2.    Martijn Kanger     5.0
3.    Eric-Jan Zephat     4.5
4.    Mateo Bril     4.0    
5.    Koen Meijer     3.5    
6.    Zowie Zijdemans     3.0    
7.    Romee Schulte     1.0    
8.    Lars van Schooten    0.0


Groep 4
Deze groep is met recht de meest onvoorspelbare poule te noemen. Na 4 rondes lijkt het overduidelijk wie er kampioen gaat worden, want Wessel Buurs heeft 4 uit 4. Echter na ronde 4 stokt de productie en weet Wessel niets meer te winnen. Om hem heen wint echter iedereen van iedereen en is het uiteindelijk Arno Seinstra die afgetekend wint met een score van 5,5 uit 7. Afgetekend denkt u? Ja, want op 1 ½ punt volgt het peloton, met maar liefst 5 kinderen. Na enig beraad en gereken is het Paulien van Berkel die recht heeft op plaats 2, vanwege de SB-punten en Oscar Warmelink op plaats 3. Wessel eindigt zoals gezegd ook op 4 punten, maar moet net als Yannic Husers en Presana Ponnodurai genoegen nemen met het gevoel 2e te zijn geworden en dit niet beloond te zien worden met een beker. Yannic voelt zich zo bestolen dat hij pas naar 3x voorrekenen van de stand zich kan schikken in het lot.

Eindstand     Score    
1.    Arno Seinstra     5.5
2.    Paulien van Berkel    4.0    SB
Oscar Warmelink     4.0    SB
Yannic Husers     4.0    SB
Presana Ponnodurai    4.0    SB
Wessel Buurs     4.0    SB
7.    Alpay Ceylan     2.0
8.    Tamara van Berkel    0.5Groep 5
In de groep met het grootste leeftijdsverschil, namelijk 6 jaar en 4 oudere om 4 jongere jongens zijn het de oudere jongens die veelal net wat sluwer zijn dan de jongere garde. Echter is Simon Elgersma de enige die zich hieraan kan ontrekken door als youngster alles te winnen. Achter hem is het Jasper Everink die zijn eerste beker weet te winnen met 5,5 punt. Achter Jasper is er een gat naar Gerian te Wierik en Mees Zijdemans die op 4 uit 7 eindigen. Door het winnen van het onderlinge duel tegen Mees is het Gerian die aanspraak maakt op de 3e prijs.

Eindstand     Score
1. Simon Elgersma     7.0
2.    Jasper Everink     5.5
3. Gerian te Wierik    4.0    o.r.
Mees Zijdemans     4.0    o.r.
5.    Sander Everink     2.5    
6.    Alexander Karabet    2.0    o.r.
Jort Groothuis     2.0    o.r.
8. Manoj Ponnodurai    1.0Groep 6
Omdat de jonge kinderen vaak snel spelen en veel schaken erg leerzaam is, spelen ze 2 partijen meer om zo meer ervaring op te doen. Dat dit zwaar is, blijkt al gauw als er door meerderen om meer pauze gevraagd wordt. Misschien ook wel ingegeven om de nederlagen te verwerken. In deze groep voornamelijk kinderen die nog niet zoveel toernooien gespeeld hebben en ook wat debutanten.
Uiteindelijk wint de jongste schaker van het stel, Timo Luiten, maar die heeft als voordeel dat zijn broer (Reinier) en zus ook fanatiek schaken. Echter is het wel knap dat hij van al zijn concurrenten redelijk makkelijk wint en alleen in de fase waarin de toernooioverwinning hem niet meer kan ontgaan een puntje laat liggen. Achter Timo eindigen Huib Schulte en Ralph Jan Laurens op respectievelijk de 2e en 3e plaats. Omdat de groep uit 10 kinderen bestaat krijgt ook de nummer 4 een prijs, dus met 6 punten krijgt Nick Muntendam in zijn eerste schaaktoernooi ooit (en pas 3 weken bij een schaakclub) een mooi houten schaakstuk als beloning voor zijn prestatie!


Eindstand     Score
1. Timo Luiten     8.0
2.    Huib Schulte     7.5
3.    Ralph Jan Laurens    6.5
4. Nick Muntendam     6.0
5.    Jon-James Thio     5.0
6.    Joppe de Boer     4.0
7.    Gabriella Kourieh    3.0    o.r.
Leigh Laurens     3.0    o.r.
9.    Eva Zijdemans     1.5
10. Jordy Rozeboom     0.5

 Al met al was het een heel geslaagd toernooi en organiseren we nog dit schaakseizoen weer een toernooi. Dit zal voor de verandering een fischer-random schaaktoernooi zijn, waarbij de stukken gehusseld op de onderste rij staan in plaats van in de bekende beginstelling. Hopelijk komen er dan ook weer zoveel(misschien meer) kinderen. Wie weet tot dan!

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen