Aangezien het schoolschaaktoernooi afgelopen schooljaar geen doorgang had, heeft Dr. Max Euwe in samenwerking met de gemeente de handen ineen geslagen en dit jaar het toernooi in ons eigen schaaklokaal georganiseerd. Na een wat stroeve voorbereiding, waarbij de aanmeldingen ook nog na de uiterste inschrijfdatum binnendruppelden begonnen we uiteindelijk met 17 teams, van 8 verschillende scholen. Een mooi begin voor de eerste keer via deze formule.

De foto's van het schoolschaaktoernooi zijn hier te bekijken. Voor eindstanden en het complete verhaal, lees verder.

 

De opzet van het toernooi was om eerst 6 ronden Zwitsers te spelen, waarbij de hoogste 4 eindigende teams nog een finalepoule speelden. Vanaf het begin was duidelijk dat er géén team bovenuit stak, want na 3 rondes was er al geen team meer met de maximale mogelijke score. 
Ook bleek al snel dat veel teams nog niet tijd genoeg hadden gehad voor een complete onderlinge competitie, waardoor de teams niet overal goed op sterkte leken te zijn. Dit mocht de pret echter niet drukken en met nog één ronde te gaan was duidelijk dat eigenlijk nog 7 teams kans maakten op de hoogste 4 plaatsen en alleen De Wielerbaan 1 was al zeker van de finalepoule. Nadat er in de laatste 5 minuten op sommige borden de uitslag per minuut leek te wijzigen wisten uiteindelijk De Wielerbaan 1 en Drakensteyn 1 overtuigend de finalepoule te behalen. Park Stokhorst 2 en Prinseschool (Prinsestraat) moesten door nederlagen in de laatste ronde alsnog Het Zeggelt 1 en Het Palet voorlaten. Opvallend verder was ook dat de eerste 8 plaatsen ook door alle 8 deelnemende scholen werd bezet en de overige plaatsen door 2e of 3e teams van dezelfde scholen.

Plaats School Mp. Bp.
1. De Wielerbaan 1 11 18
2. Drakensteyn 1 10 16.5
3. Het Zeggelt 1 8 15
4. Het Palet 8 14.5
5. Park Stokhorst 2 8 14
6. Prinseschool (Prinsestraat) 7 14.5
7. Prinseschool 2 (Starink) 7 13
8. Het Stroink 7 12
9. Park Stokhorst 1 6 15
10. Het Zeggelt 3 6 13.5
11. Drakensteyn 3 6 11.5
12. Het Zeggelt 2 5 10.5
Drakensteyn 2 5 10.5
14. Prinseschool 3 (Starink) 4 11.5
15. De Wielerbaan 2 4 10
16. Park Stokhorst 3 4 9.5
17. Prinseschool 1 (Starink) 2 6.5

 

Na deze voorronde speelden De Wielerbaan 1, Drakensteyn 1, Het Zeggelt 1 en Het Palet nog in de finalepoule tegen elkaar.

In de eerste ronde speelden De Wielerbaan en Het Palet 2-2 tegen elkaar. Door de overwinning van Drakensteyn tegen Het Zeggelt met 2,5-1,5 bleek al gauw dat de teams erg aan elkaar gewaagd waren. Doordat in de finaleronde gespeeld werd met schaakklokken bepaalden de kinderen zelf het tempo. Dat was in de eerste ronde voor de niet-clubschakers nog wel even wennen, maar in het vervolg blijkt wel dat kinderen snel leren, want eigenlijk ging dat steeds beter.

In de tweede ronde speelde Het Palet ook gelijk tegen Drakensteyn, waardoor de 3-1 overwinning van De Wielerbaan tegen Het Zeggelt voor een zeer spannende tussenstand zorgde. Nog 3 teams hadden in de laatste ronde kans op de titel.

Doordat Drakensteyn en De Wielerbaan in het onderlinge duel niet verder kwamen dan 2-2, waarbij Levi zijn 9e partij op rij op bord 1 wist te winnen, moest de match tussen Het Zeggelt en Het Palet de beslissing over de eindstand brengen. Na een tussenstand van 2-1 in het voordeel van Het Palet was bord 1 nog bezig. De bord 1-speler van Het Zeggelt wist een dame te halen, maar door een paardtruc was juist Het Palet weer de bovenliggende partij. De speler van Het Palet haalde nu een dame, maar wist uiteindelijk vanwege de spanning niet meer mat te zetten, wat voor een einduitslag van 2,5-1,5 zorgde.

Dit zorgde voor de volgende tabel:

Teams 1 2 3 4 Tot. Bp
1. De Wielerbaan X 1 2 1 4 7.0
2. Drakensteyn 1 X 2 1 4 6.5
3. Het Zeggelt 0 0 X 0 0 4
4. Het Palet 1 1 2 X 4 6.5

Dit zorgde ervoor dat De Wielerbaan zich voor een jaar lang de beste van Enschede mag noemen, doordat zij de meeste bordpunten hadden. Aangezien zowel Drakensteyn als Het Palet op 6,5 bordpunten waren geeindigd bracht de uitslag in de voorronde de beslissing. Hierin was Drakensteyn duidelijk de beste, waardoor zij 2e werden en Het Palet de bronzen medailles en beker in ontvangst mochten nemen.

 

Volgend jaar gaan we het basisschoolschaakkampioenschap zeker weer organiseren. Het komt dan ook weer op de schoolsportagenda, waardoor meer scholen er eerder rekening mee kunnen houden. Hopelijk weten we dan nog meer scholen te bereiken, want volgens mij zijn er genoeg kinderen in Enschede die kunnen en willen schaken.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen