Beste allemaal, wat een mooi gezicht, meer dan honderd schaker in de Roef. Nog het nodige resultaat daarbij ook, felicitaties voor team 1, 2 en 4! Maar uiteraard heb ik het over team 5. 
Onze middag zou je saai kunnen noemen, zoals sommige jaloerse leden van ons derde team beweerden, want we speelden allemaal remise op Peter van Bart na. Helaas verloor Peter zijn partij na lang goed te hebben gestaan. Dat het niet saai was zal ik aantonen. (ook al hoef ik dat natuurlijk niet eens te laten zien; iedereen kent het vijfde goed genoeg om te weten dat we geen remise schuivers zijn, en mocht dat nog niet zo zijn vraag het maar aan de spelers van het vierde...) 
Jarich had op bord 1 een stelling waarbij alles zo lang mogelijk op het bord bleef, een tactisch steekspel waar telkens offers dreigden en ongelijk materiaal kon ontstaan. Een hoofdpijnstelling vol met dreigingen. Ondanks het krachtsverschil wist Jarich alle dreigingen te counteren en zijn tegenstander leek meer hoofdpijn te krijgen dan hij. Onze Jessica, de teamcaptain, was zoals wel vaker niet helemaal tevreden na weer een solide remise tegen een sterke tegenstander. Misschien zoals kwade stemmen opperden had ze niet iedereen een bord op moeten schuiven naar een andere kleur, want dat heeft haar voorbereiding vast geen goed gedaan... evengoed, remise op bord 1 en 2 was meer dan we vooraf op rekenden. Op bord 3 zat ondergetekende. Normaalgesproken toon ik twee diagrammen van mijn partij. Geheel niet omdat in dit geval een kleine blunder van mij - of een goede zet van mijn tegenstander - het cruciale moment is van de partij; maar meer omdat het toch niet telkens over mij moet gaan (dat zou niet netjes zijn tenslotte) kies ik deze keer voor twee fragmenten van andere partijen.
Ik kwam goed uit de opening en stond een pion voor, dacht helaas een extra pion te kunnen oppikken maar die was giftig. Er volgde een leuke combinatie die een kwaliteit dreigde te winnen voor mijn tegenstander. Ik kon het keren door de pion terug te geven, maar toen was de stelling remise.

Ons jeugdig invaltalent Reinier speelde op bord zeven ondertussen een dijk van een partij. Zijn tegenstander was wat onvoorzichtig in de aanval getrokken en zweette tegen het einde van de partij peentjes. Toen hij uiteindelijk remise aanbood werd dat vlot aangenomen. Terecht misschien ook wel omdat het een prima prestatie is, maar misschien had er zelfs nog meer in gezeten. Op bord acht speelde Jeroen met veel respect voor de tegenstander. Beiden durfden winstpoging niet aan, al had beide kant het wellicht kunnen proberen.

Tenslotte waren Peter van Bart, Robert van Delden en Bertus Bremer nog bezig. Robert was goed uit de opening gekomen maar daarna door een sterk loperpaar in de knoei gekomen. Uiteindelijk had hij loper en paard tegen twee pionnen, maar dat kon hij helaas niet over de streep trekken. Uit zijn partij (de opening) kan iedereen zien dat het eerder rodeo schaak was dan een salonremise.

Toen speelden alleen Peter en Bertus nog. Peter had een minremise stelling die dreigde verloren te gaan, en Bertus stond al urenlang straal verloren (stuk achter, slechte stelling). Soms is de wereld echter onrechtvaardig, en Peter die absoluut een overwinning verdiend had verloor zijn partij (het andere fragment rodeoschaak komt uit zijn partij) en Bertus kreeg helemaal aan het einde van de dag het stuk teruggedoneerd en stond ineens plusremise. In vroeger tijd had Bertus toen wellicht zijn tegenstander genadeloos door de klok gejaagd (een praktijk waar ondergetekende bekend om staat) maar tegenwoordig is hij wat milder van karakter. Helaas geen twee punten maar wel een spannende en leuke wedstrijd!

Om de diagrammen te kunnen bewonderen verwijs ik u naar de Facebook pagina van dr. Max Euwe (voor leden uiteraard!)