ESG Dr. Max Euwe 2 – Purmerend

 

In Enschede mochten wij van het tweede het seizoen aftrappen tegen de kampioenskandidaat van vorig seizoen. Toen nog met een GM en een IM in de gelederen, nu slechts met twee FM’s, maar desalniettemin op papier een stukje sterker dan wij.
Door drie afwezigen in team 1 was het vooraf even goed overleggen met Frank wie we zouden doorschuiven. Met 3 vaste invallers hebben we namelijk de luxe om door te schuiven zonder team 3 en 4 te hoeven verzwakken. Uiteindelijk werd ervoor gekozen Kambiz en Marieke, beiden woonachtig in Utrecht, een thuiswedstrijd te laten spelen, aangevuld met Raoul. Hielden wij dus Mariska, Jens, Paul, André, Michiel, Dinant, Christian, Henk Jan, Helmut en mijzelf over!

 

In de voorbereiding had Paul één van hun FM’s op remise gehouden, waardoor we vol goede moed begonnen aan de wedstrijd. In bovengenoemde volgorde begonnen we de wedstrijd, met mijzelf op bord 1.

Op veel borden kwam er gelijk strijd. Zelf speelde ik tegen de andere FM Hopman. Een bekende van vorig seizoen toen Wouter in een verloren wedstrijd van ons tweede een scalp wist te scoren. Mariska trof in haar jeugdige opponent (de Ruiter) een gehaaide en zeer tactische speler, maar haar partij-opzet was erg goed. Jens trof de zwakste tegenstander op papier (Bakels) op bord 3 en kreeg een theoretische Siciliaan op het bord. André speelde een Wolga tegen Law en leek dynamisch beter te staan, Michiel mocht het tegen de Caro Kann van Blees proberen, waar Dinant een Frans achtige opzet, terwijl hij dat normaal nooit speelt. Christian leek lekker uit de opening te komen, waar Henk Jan een zeer dichtgeschoven Fransoos kreeg. Helmut op het laatste bord trof een speler die net zoals hem vooral rustig de stukken goed zette, maar weinig spannends gebeurde.

 

Met de nieuwe tijdsinstellingen bleek al snel dat de tijdcontrole een stuk sneller komt. Vanaf een uur of half 4 waren al meerdere partijen min of meer in tijdnood. Michiel kreeg een pionoffer te verwerken waarna de aanval van Enrico doorslaggevend bleek. Een zure tegenvaller na een ogenschijnlijk rustige opening. Vooraf was ingezet om te schaken voor 5 ½ punt, dus met de remises van Helmut (na een wat tamme partij) en Henk Jan schoten we nog niet zoveel op. Toen André vervolgens een dame tegen een toren, loper en vrijpion wist te ruilen leek het weer de goede kant op te gaan. Echter op het bord van Christian ging het helemaal mis, want in ogenschijnlijk actieve stelling bleek d5 niet onder controle te krijgen en verloor hij eerst een pion en even later de partij. Toen vervolgens André zijn stukken meerderheid niet wist om te zetten naar een pionnenopmars, maar juist moest verdedigen tegen de invallende dame kantelde de match. 4 ½ - 1 ½ achter en nog wat ingewikkelde partijen over. Jens kreeg tot 3x toe remise aangeboden en bij de laatste keer vroeg hij vlug of het toch niet kon. In een zeer korte overview sommeerde ik hem verder te spelen om onze kanten op punten levendig te houden, maar wat ik niet gezien had was dat Jens slechts goed verder kon spelen met een kwaliteitsoffer. Kortom deze partij leek ook de verkeerde kant op te vallen. Toen ook Mariska haar meerdere moest erkennen in de gehaaide Danny waren de matchpunten verloren en speelden Jens, Dinant en ikzelf nog. Zelf had ik een zeer prettige stelling bereikt, waarbij Hopman weinig meer had in te brengen. Hij probeerde nog van alles, maar mat was niet meer te voorkomen waarna hij door de tijd ging en er in ieder geval een winstpunt op papier stond. Ook Dinant was hard op weg, want hij wist zijn tegenstander zijn koning af te snijden, waar hij zelf zijn koning wel veilig kon houden. Kortom, ook bij Dinant goede winstkansen. Na de tijdcontrole liet Jens zich in mindere stelling ook nog trucen waardoor mat onoverkoombaar was. Dinant speelde echter actief verder en wist zijn tegenstander te overtreffen.

Een minder goed gehoopt begin, maar we hebben als team in ieder geval laten zien dat er dit seizoen rekening met ons te houden valt. Nog 8 wedstrijden te gaan, genoeg mogelijkheden tot scoren!

 

 


 

    ESG Dr. Max Euwe 2               - Purmerend                     3½ - 6½
1.  Veltman,A.M.(Anne)       7943969 - Hopman,P.(Pieter)     7082647 1  - 0 (bekijk deze partij - als je lid bent! - hier)
2.  Bertholee,M.(Mariska)    7561653 - Ruiter de,D.(Danny)   7970094 0  - 1
3.  Schulz,J.(Jens)          8253124 - Bakels,A.J.(Anton)    7668309 0  - 1
4.  Bierenbroodspot,P.(Paul) 7264367 - Thiel,Th.(Thomas)     8311061 ½  - ½
5.  Langendijk,A.J.H.(Andre) 7449816 - Law,N.V.(Nicky)       7929614 0  - 1
6.  Snuverink,M.(Michiel)    7558485 - Blees,E.(Enrico)      7909781 0  - 1
7.  Postma,D.(Dinant)        7214295 - Luberti,W.(Wim)       6188589 1  - 0
8.  Scho,C.(Christian)       8264652 - Weerd de,W.(Warner)   7464754 0  - 1
9.  Paalman,H.J.(Henk-Jan)   7681465 - Mil van,L.H.F.(Lucas) 7201986 ½  - ½
10. Haselhorst,H.(Helmut)    8468009 - Spaans,M.J.(Giel)     8206979 ½  - ½