KNSB klasse 3A, Ronde 3, 7-12-2013

Denk en Zet – ESG Dr. Max Euwe 4

 

In de derde ronde van KNSB klasse 3A mocht ons vierde team aantreden tegen Denk en Zet in Hattem. Met al onze 9 spelers beschikbaar was de vers afgestudeerde Wouter dus vrij om het derde team te versterken. Aangekomen in Hattem spelen we in het clubhuis van de schaatsvereniging naast een enorme ijsbaan, leuke locatie. De opgetogen teamleider van Denk en Zet deelde meteen mee dat ze wel wat verzwakt waren omdat onder ander hun bord 1 man niet aanwezig kon zijn vanwege goedheiligman gerelateerde activiteiten.

 

Gezien het feit dat matchpunten voor ons nu toch wel heel wenselijk waren was er gekozen voor een licht tactische opstelling en waren Jörg, Andre en ikzelf te vinden aan de lagere borden. Na ongeveer anderhalf uur zag alles er prima uit. Remko (bord 7) en Sjoerd (bord 8) stonden prettig tegen de twee invallers van Denk en Zet, en Jörg (bord 6) was aan een wild avontuur bezig. Ondertussen stond Peter (bord 2) helemaal niet verkeerd tegen de sterkste man van de tegenstander.

 

Rond een uur of drie was André op bord 5 als eerste klaar. In een ongeveer gelijke stelling gooide zijn tegenstander er een vol stuk tegenaan. Hij priegelde nog even verder maar het had weinig zin meer (1-0). Jörg op bord 6 was aan een absurde partij bezig. Meerdere verbonden vrijpionnen voor beide spelers, open koningsstellingen met zware stukken nog op het bord. Aan het einde was het helaas Jörg die aan het kortste eind trok, de pionnen van de tegenstander waren eerder aan de overkant en onze man moest capituleren (1-1).

 

Ikzelf stond ondertussen erg prettig. Mijn tegenstander beging een positionele blunder en wikkelde vervolgens af naar een eindspel met pion minder zonder enige compensatie. Niet heel veel later liet hij een geforceerde winst toe en kon ik lekker op tijd aan het bier (fijn zo’n chauffeur :P). De chauffeur in kwestie (Remko) gooide alles op de aanval om zijn gambietje te rechtvaardigen. Zijn tegenstander maakte hierop een fout en Remko kon twee stukken voor een toren cashen en leek zeer prettig te staan. Het resulterende eindspel werd zonder veel problemen uitgetikt door onze man voor een soepele 3-1 voorsprong. Remko's partij kan hier worden nagespeeld (alleen voor leden).

 

Met de eerste matchpunten van het seizoen binnen handbereik waren op dat moment waren alleen nog de serieuze mannen (en 1 serieuze vrouw) aan de bovenste vier borden bezig. Frank aan bord 1 stond iets prettiger en had een behoorlijk tijdsvoordeel te pakken. Peter aan bord 2 stond gewoon veel beter maar de stelling was nog wel chaotisch genoeg om onzeker te blijven. Norbert op 3 had (zoals wel vaker) een volledig gelijkwaardige stelling op het bord, Kirsten op 4 was de enige die wel in zwaar weer was.

 

Kirsten wist haar stelling uiteindelijk niet meer te houden en moest capituleren. Frank dacht veilig wat druk te kunnen zetten op zijn in tijdnood verkerende tegenstander, maar overzag een kleine truc en gaf meteen op. Een lichte tegenvaller, maar bij een stand van 3-3 zou de kleinst mogelijk overwinning er toch in moeten zitten. Peter had ondertussen zijn goede stelling omgezet in materiaal voorsprong en maakte dit eigenlijk vrij comfortabel af. Een knappe overwinning van Peter tegen meer dan 300 ratingpunten meer, nota bene in een gambiet dat hij nog nooit gezien had. “Gewoon goede zetten doen” was grofweg zijn boodschap na afloop. Juist!

 

Op dat moment was alleen Norbert nog bezig in een volledig gelijke stelling. Zijn tegenstander probeerde nog een paar dingen, maar na een half uurtje pielen gaf hij het maar remise en was onze overwinning een feit!

 

T

Denk en Zet

1909

ESG Dr. Max Euwe 4

1948

1.

William Cornelissen

1986

Frank Grube

1943

1

0

2.

Johan Redeker

2135

Peter Schelwokat

1819

0

1

3.

Sietse Gosker

1928

Norbert Raygrotzki

1881

½

½

4.

Rijk-Pieter Hofstede

2023

Kirsten Solberg

1924

1

0

5.

Bert Ekkelboom

1809

Andre Krueger

2163

0

1

6.

Muharem Mujkanovic

1982

Jorg Kucheyda

2082

1

0

7.

Gerrit Jan Kroes

1744

Remko Algera

1804

0

1

8.

Martijn Legtenberg

1666

Sjoerd van Willigen

1971

0

1

 

Met de eerste matchpunten op zak is ons doel van handhaving in de KNSB weer een stapje dichterbij. Op naar de volgende!