Verslag door Peter en Remko

 

Door personele problemen van onszelf (Frank en Kirsten konden niet, dat was allang bekend) maar vooral door personele problemen van hogere teams (want wij hebben Gerard en André als onze eigen invallers) moesten we verzwakt aantreden tegen de Amsterdammers van Oosten Toren.

 

Vooraf gezien op rating een gelijkwaardige strijd dus we moesten proberen punten te pakken. Dat we juist vandaag onze vaste waarden Sjoerd, Wouter en natuurlijk Frank en Kirsten moesten missen dat kwam slecht uit. Gelukkig hadden we wel André en Gerard, en ook de invallers vanuit het 5e en 6e waren geen slechte vervangers. Wouter Jans had ook een basisplaats in het 4e kunnen hebben op rating en Albert Meek heeft al vaak bewezen goed mee te kunnen doen in de KNSB competitie.

 

Oosten Toren kwam in een sterkere opstelling opdagen dan waarmee ze vorige ronde thuis hadden gespeeld. Dat was tegenvaller nummer twee. Helaas was de rampspoed daarmee niet ten einde want Peter Schelwokat verslikte zich met zwart in een koningsgambiet en kon al na 9 zetten opgeven. Onder het motto “wie het eerst verliest schrijft het verslag” heb ik toen Peter gevraagd wat aantekeningen te maken.  Per bord dus deze keer:

 

Op bord 1 speelde André tegen Xander Giphart een Siciliaan. Hij leek in het begin goed te staan maar kwam behoorlijk in de problemen. Juist op het moment dat iedereen de hoop had opgegeven zwijnde hij en wist hij (redelijk onverdiend) toch te winnen.

 

Op bord 2 speelde Jörg tegen Wim Leene. In een damegambiet met tegengestelde rokades ziet de tegenstander van Jörg zich genoodzaakt een stuk te offeren tegen twee pionnen om een koningsaanval af te houden. Hier laat Jörg zich echter niet door tegenhouden, hij zet de aanval door en wint uiteindelijk vrij overtuigend. Het is de beste partij namens ons team, en is te bekijken op de partijenpagina van deze ronde (alleen voor leden).

 

Op bord 3 speelde Norbert tegen Iwan Bonoo. Norbert krijgt al vroeg het loperpaar in een Philidor verdediging. Daarna krijgt zijn tegenstander geleidelijk steeds meer stellingsoverwicht en geeft Norbert in verloren stelling op.

 

Op bord 4 speelt Gerard zijn favoriete opening  (Nimzowitsch), maar moet toch na amper 2,5 uur de wapens neerleggen. Hij speelde tegen de sterkste speler van Oosten Toren, Redmar Damsma,  die duidelijk gekozen hadden voor een tactische opstelling.

 

Bord 5 was het bord van Peter. Hij schrijft weinig lovende dingen over zichzelf.

 

Bord 6 was het bord van Wouter Jans, die zijn invalbeurt met succes tot een remise brengt tegen een sterke speler, Theo Bosman. Wouter had een kleine plus maar kreeg geen kans om een winstpoging te doen. Fijn om zulke betrouwbare reserves achter de hand te hebben!

 

Bord 7 was mijn bord. Volgens Peter een partij die in balans was en terecht remise werd, er zat niet meer in. Ik zette mijn partij was passief op en heb daardoor in de opening een tempo verloren. Ik wist wel een kleine verzwakking in de pionnenstructuur van mijn tegenstander te veroorzaken waarvan ik hoopte te kunnen profiteren in een eventueel eindspel. Daarvoor had ik eigenlijk een paarden eindspel of een lopereindspel nodig, maar het was onmogelijk om naar een dergelijk eindspel af te wikkelen.

 

Bord 8 was het bord van Albert. Albert speelde een opening die hem welbekend is, maar zijn overwicht in het gambiet dat hij speelde verdampte. Dames werden geruild en aan het einde stond Albert de gambietpion nog achter en verloor hij.

 

Eindresultaat: 3-5, pijnlijke thuisnederlaag. Vanaf nu is het oppassen dat we niet in ernstige degradatieproblemen komen. Het is zaak de komende wedstrijden punten te pakken om wat lucht te krijgen. De derde klasse ligt dicht bij elkaar, dus alles is nog mogelijk.

 

Remko en Peter

 

T

ESG Dr. Max Euwe 4

1918

Oosten-Toren

1957

3

5

1.

Andre Krueger

2163

Xander Giphart

1954

1

0

2.

Jorg Kucheyda

2082

Wim Leene

1883

1

0

3.

Norbert Raygrotzki

1881

Iwan Bonoo

1947

0

1

4.

Gerard Grotenhuis

1911

Redmar Damsma

2104

0

1

5.

Peter Schelwokat

1819

Don van den Bergh

2013

0

1

6.

Wouter Jans

1820

Theo Gosman

1907

½

½

7.

Remko Algera

1804

Hank Hoving

1922

½

½

8.

Albert Meek

1867

Huub van den Bergh

1927

0

1