Wedstrijdverslag Frank Bijleveld

ESG dr. Max Euwe V2 – Raalte V1, 10 december 2013, Enschede

 

We spelen dit jaar bij V3 in de poule. Terwijl V3 zich druk maakt over de lange termijn (kampioen al dan niet), stelt V2 zich korte termijn doelen voor elke wedstrijd (winnen), zodat uiteindelijk het lange termijn doel (het kampioenschap) in het vizier komt. Terwijl V3 (de drie van drie man) deze week de reis naar Nijverdal had afgelegd en was teruggekomen met één matchpunt, kon V2 op zijn gemak in het eigen clubgebouw het opnemen tegen Raalte. Vorige ronde had V3 tegen dit team verloren, dus we waren goed voorbereid. Ondanks de rivaliteit tussen V2 en V3, trekken de teams wel gezamenlijk op, want de teamleider van V3 was de wedstrijdleider, waarvoor dank.

 

Dan de wedstrijden: Wouter mocht het opnemen tegen Radboud de Roos en koos voor het Jänisch. Ondergetekende snapte er echter weinig van, maar zag wel dat Wouter goed kwam te staan nadat hij een toren op d4 kon planten. Op bord 2 kreeg Nadia het siciliaans tegen, beiden waren kort gerokeerd en er was weinig aan het handje. Op bord 3 speelde Frank zelf het siciliaans en kwam goed uit de opening: Voldoende ruimte en de stukken deden mee. Op bord 4 speelde Joop tegen een pirc-opstelling. Zijn tegenstander pleegde het welbekende schijnoffer op e4, maar Joop had een slim tussenzetje waardoor hij een pion won. Halverwege de avond was de teamleider dus niet ontevreden.

 

Even later kreeg Nadia een remise-aanbod en na even wikken en wegen, een blik op de andere borden en een blik naar de teamleider (waar deze weinig aan had, want die zei dat ze het zelf moest weten) werd dit aanbod geaccepteerd. Een korte analyse met de computer wees uit dat de partij nooit uit balans is geweest. Inmiddels had Wouter zijn pion-voorsprong behouden en doorgezet naar een pionnen-eindspel. Er waren allerlei complicaties van een rond-pion, maar Wouter speelde dit erg netjes uit met 30 seconden op zijn klok en scoorde een ippon. Onverwachts kreeg Joop ook een remise-aanbod dat ook werd aangenomen. Een goed resultaat tegen een sterke tegenstander.

 

Als laatst was de teamcaptain, zoals gewoonlijk, nog bezig. Hij had een pionnetje gewonnen en een vrij comfortabele stelling gecreëerd. Op een slim geplaatst remise-aanbod moest Frank fors in de danktank. Maar zoals het een captain betaamd, werd er voor het team gekozen en niet doorgespeeld voor de ratingpunten. 2,5-1,5 winst en wederom 2 matchpunten in the pocket.

 

De individuele uitslagen:

ESG dr. Max Euwe V2

Raalte V1

2,5 – 1,5

Wouter de Haas

Radboud de Roos

1-0

Nadia Bloemendaal

Marc Schippers

0,5-0,5

Frank Bijleveld

Erik Blom

0,5-0,5

Joop Mengels

Jan Huisman

0,5-0,5

 

Resumé: Korte termijn doel gehaald en de lange termijn komt vanzelf. De volgende wedstrijd is uit tegen aartsrivaal V3 op 11 februari. Komt dat zien, komt dat zien, want er zal nog lang over nagepraat worden.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen