Na 3 wedstrijden tegen de zwakke broeders (GC2, Assen en Almelo) was het tijd voor een echte kraker, in en tegen koploper MSV uit Meppel.
Met 3 gerate spelers boven de 2200, waaronder een GM leek het vooraf een zware kluif, maar na wedstrijden afgelopen seizoen van ons 2e en daarna 3e team wisten we dat er zeker wat te halen viel. Na enig overleg via de mail, waarbij en passant besloten werd eens gebruik te maken van een groepsretour (lang leve de NS!), was de opstelling bekend. Marieke of Michiel zou GM Dennis de Vreugt gaan bestrijden, Anne nam het hoogste zwartbord voor zijn rekening en voor de rest werd er vooral wat gehusseld. Op bord 8 zou onze super sub Wouter meedoen na zijn overwinning in 13 zetten tegen Almelo.


De match werd muzikaal begeleid door Floris zijn favoriete muziek. Hij zal het echt jammer gevonden hebben deze wedstrijd niet meegedaan te hebben. Echte Amsterdamse smartlappen kwamen op de bühne, en dat op de markt in Meppel. Als je goed stond, ging je automatisch meebewegen. Als je wat minder stond irriteerde het. De verwachting was dat het een uurtje zou duren, maar uiteindelijk bleken we tussen 14:00 uur en 17:00 uur muzikaal begeleid te zijn.

Als eerste was Wouter klaar. Ver voor 17:00 uur had hij goed nagedacht over enkele ontwikkelingszetten. Zijn pion op c6 leek een lekker hapje, maar toen zijn tegenstander geen pion terug wilde geven (en een wat mindere stelling) waren Wouter zijn lopers oppermachtig en werd een kwaliteit gewonnen én onderontwikkelde stukken. Zijn tegenstander vond het toen genoeg en het eerste punt was een feit. Een lekker begin!

Voordat Raoul zijn partij begon gaf hij aan zijn telefoon thuis gelaten te hebben. Erg onhandig aldus de teamcaptain, maar op perron Enschede vonden we elkaar toch. De schaakpartij zelf was een echte Raoulpartij. Lang nadenken, lang nadenken, en in tijdnood remise aanbieden. Echter, Raoul werd in gelijke stelling gered door de bel. Net voordat hij zijn getimede remiseaanbod wilde doen ging er een telefoon af in een tas in de speelzaal. Wat bleek, zijn tegenstander had zijn telefoon uitgezet, maar hij had nog een alarm aanstaan van vorige week zaterdag. Kortom, het parkeerbeleid van de gemeente Zwolle zorgde voor rinkelende overwinning.

Toen 2 partijen waar achteraf nog lang over werd nagepraat. In 2x gewonnen stelling werd namelijk remise gegeven, in plaats van een vol punt. Bij Henk Jan, die tegen Roel Donker één van de kanonnen trof was het een spannende strijd in het middenspel. Henk Jan investeerde veel tijd, maar wist Roel volledig te overlopen in het centrum. Het stukoffer van Roel werd rustig gepareerd en zijn stukken kwamen beter en beter te staan. Met een wanhopig torenoffer en weinig tijd overzag Henk Jan één belangrijke wending, waarna er eeuwig schaak gegeven kon worden. Één zet voor het eeuwig schaak gaf fritz nog +11 aan, dus dit was toch wel flink zonde.
Echter, met de tweede remise van André, werd wel de tussenstand van 3-1 bereikt. André speelde tegen Bart Davids en haalde zijn vertrouwde opening met wit van stal. Hij manoeuvreerde zijn stukken, rokeerde lang en marcheerde naar voren met zijn pionnen. Met een gunstige stand in de match en niet een duidelijk plan bood hij dan ook remise aan, maar de computer gaf hem achteraf ongelijk. Enkele teamgenoten van Bart waren niet zo blij met remise, maar Bart gaf aan dat als er iemand volledig dicteerde in de partij dit André was, dus nam de remise maar al te graag aan.

Vervolgens kwam het eerste matchpunt op de borden. Anne kreeg een bekende opening voor hem op het bord tegen Richard Berendsen. Waar Richard bleef zoeken naar een plan voor wit, zette Anne snel door. Na 15 zetten was er al een verschil van een uur op de klok (0:30 tegen 1:30). Anne koos vervolgens voor een scherp vervolg, waardoor de stelling lastig bleef en het tijdsvoordeel benut kon worden. Een ogenschijnlijk nietszeggend pionnetje werd meegesnoept, maar ook vanaf de andere kant van het bord bleef de dame gevaarlijk. Na een 2e pionoffer en rustig manoeuvreren maakte Anne het vervolgens gedecideerd af in tijdnood van zijn tegenstander. Met nog 4 zetten te gaan ging Richard door zijn tijd, maar mat was ook niet meer ver weg.

Zoals aan het begin van het verslag gemeld speelde Michiel ook op een hoog wit bord. Na zijn mooie overwinning 2 jaar geleden tegen GM Dennis de Vreugt wilde hij proberen zijn score te verbeteren. Echter MSV had voor een opstelling grotendeels op rating gekozen, waardoor Rienk van den Berg de tegenstander werd. Michiel koos voor zijn vertrouwde opzet. Hij dacht lang na over een pionoffer, maar verkoos toch om de druk erop te houden. Op zich terecht, maar opeens counterde Rienk over de damevleugel en snoepte enkele pionnen mee. Michiel speelde vervolgens op mat, wat ook wel in de stelling leek te zitten, maar na verplichte dameruil bleef er weinig over om voor door te spelen en moest Michiel berusten in een nederlaag.

Met een 4-2 stand en 2 goede borden over was de winst nog steeds nagenoeg binnen. Op bord 5 had Laurens met wit Fokke Jonkman bestreden. Lange tijd ging het gelijk op en met een tijdelijk pionoffer verschafte Laurens zijn toren toegang tot de 8ste rij. Daarna ging hij echter niet zo sterk door, waarna Fokke een pion wist te winnen en tot 2 maal toe duidelijk voordeel kon behalen.
Dit werd echter gemist en Laurens wist een verre vrijpion te creëren tegen 2 pionnen van Fokke, met nog beiden een toren. De pion liep door, wat de toren kostte, maar de pionnen van Fokke gingen vervolgens lopen. Doordat Laurens zijn koning ver weg stond en hij niet de juiste route koos kwam de koning te laat, waardoor één pion gewonnen werd, maar de ander dreigde te promoveren en dus tegen de toren geruild moest worden. Remise, en daarmee was onze overwinning een feit.
André was zo blij dat hij besloot de speelzaal een extra dweilbeurt te geven. Raoul kon zijn net gehaalde biertje van de vloer drinken.

Op bord 1 ging Marieke echter onverstoorbaar verder tegen GM Dennis de Vreugt. Ze speelde een werkelijk waar schitterende partij, waar ieder van ons met trots bij meekeek.
Na een goed voorbereidde opening, waarbij lange tijd het paard op b1 bleef staan, werden de stukken goed neergezet en bleven Dennis zijn stukken op de achterste rijen. Marieke kwam informeren of ze mat mocht gaan zetten of op remise moest spelen. Na een korte check bij de nog onbesliste borden werd meegegeven dat gewoon doorgespeeld mocht worden. Dit deed Marieke dan ook met verve. Na 2x zetherhaling koos Dennis notabene voor de wat zwakkere voortzetting, waarmee Marieke in het voordeel kwam. Marieke koos niet het beste vervolg, maar toen Dennis dat ook niet deed had ze opeens groot voordeel en ook een groot tijdsvoordeel. Dennis bood opeens remise aan en Marieke ging in de denktank. Na enige tijd gaf ze aan niet een goed vervolgplan te zien en was onze 5-3 overwinning een feit.

Gezamenlijk met de tegenstanders werd er gezellig nagetafeld in de speelzaal. Partijen werden besproken en nu werd het bier daadwerkelijk opgedronken, ook door André. Kortom, een zeer gezellige dag.
Na een geocache in treinstel 8268 kwamen we met enige vertraging weer thuis. Ook beviel het reizen met de trein erg goed, zeker met zo’n goed te bereiken speellocatie. Voor een volgende keer dus wellicht weer een optie!

MSV                    - SG Max Euwe 2                    3 - 5  
1. Vreugt de,D.(Dennis)   - Dirksen,M.(Marieke)              ½ - ½  
2. Berendsen,R.(Richard)  - Veltman,A.M.(Anne)               0 - 1  
3. Berg van den,R.(Rienk) - Snuverink,M.(Michiel)            1 - 0  
4. Donker,R.(Roel)        - Paalman,H.J.(Henk-Jan)           ½ - ½  
5. Jonkman,F.H.M.(Fokke)  - Snuverink,L.(Laurens)            ½ - ½  
6. Jans,M.W.F.(Micha)     - Oudeweetering van de,R.O.(Raoul) 0 - 1  
7. Davids,J.B.(Bart)      - Langendijk,A.J.H.(Andre)         ½ - ½  
8. Klomp,A.M.(Andre)      - Haas de,W.(Wouter)               0 - 1

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen